אבחון לקויות למידה בצו הראשון
איזה אבחונים מתקבלים ומה מומלץ לעשות?
במידה ומצוי בידיכם אבחון לקויות למידה או הפרעת קשב, או לחילופים אתם נוטלים ריטלין או תרופה אחרת להפרעות קשב וריכוז ולא בטוחים מה לעשות – הכנו בשבילכם הסבר מקיף כיצד לפעול. נקדים ונאמר שהאבחון משפיע אך ורק על מתן הקלות ולא פוגע בשום ציון או סיכויי קבלה למיוני ההמשך בצה"ל. להלן ההסבר המקיף:
מהו בכלל אבחון לקויות למידה
בשנים האחרונות עלה בצורה משמעותית מספר בני הנוער אשר חווים קשיי למידה או הפרעות קשב וריכוז. עובדה זו נתמכת על ידי נתונים שהופצו על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בתחילת 2020. מכיוון שהמספרים עלו בשנים האחרונות, גם צה"ל נותן לכך מענה ומספק התאמות במבחני הדפ"ר (המבחן הפסיכוטכני) של הצו הראשון אבל אלו המחזיקים באבחון שעומד בקריטריונים מסויימים.
שימו לב, אמנם לא כל אבחון מזכה בהקלות במסגרת הצו הראשון, אך ישנו סיכוי גבוה שהאבחון שאתם מחזיקים נותן זכאות להקלה כזו או אחרת, ולכן אנו ממליצים להציג אותו בתחילת היום בצו הראשון, או אפילו להעלות אותו לאתר או לשלוח למייל Meitav@digital.idf.ilלפני היום בו מבצעים את הצו הראשון. אנו מדגישים שוב – ניתן לבצע את המבחנים בצו הראשון פעם אחת בלבד ולכן, מומלץ לבצע אותם עם ההקלות המגיעות לכם.
הקריטריונים לאבחון שיתקבל
1. האבחון התבצע החל מהחופש הגדול שבין כיתה ו' לכיתה ז' (ניתן כמובן גם אבחון שנעשה מאוחר יותר).
2. האבחון בוצע וחתום על ידי גורם מוסמך – פסיכולוג, נוירולוג, פסיכיאטר או רופא משפחה בעל הסמכה לאבחון הפרעות קשב. שימו לב כי המלצות שניתנו מטעם בית הספר או היועצת אינן קבילות.
3. כמו כן, ניתו לשלוח סיכומים של וועדות השמה, אבחון דידקטי או פסיכו-דידקטי או פסיכולוגי מלא.
4. במסמך חייבים להופיע כלל פרטי הזיהוי של המלש"ב – שם מלא, ת"ז, תאריך לידה ומספר טלפון.
5. האבחון כולל את כל העמודים, מסודרים, ממסופרים (כולל נספחים), כאשר המסמכים שלמים וקריאים. אבחון חלקי לא יתקבל.
שימו לב, אנו ממליצים בחום לשלוח את הזימון מבעוד מועד, שכן במקרים מסויימים בדיקת האבחון הינה תחנה בפני עצמה, ולכן הבדיקה יכולה לקחת מעט זמן. כמו כן, ליתר ביטחון, חשוב להביא את האבחון אתכם גם ביום של הצו הראשון.
חשוב להדגיש – במידה והאבחון שלכם לא יתקבל מסיבה כזו או אחרת לפני ההתייצבות לצו הראשון, אך בכל זאת תרצו להיבחן ללא הקלות תיאלצו לחתום על טופס "ויתור על הקלות". משמעות הדבר היא שבעתיד לא תוכלו לערער על ציון הדפ"ר על בסיס האבחונים, שכן ויתרתם על ההקלות המגיעות לכם. לכן, במידה ותגיעו למצב כזה ייתכן ועדיף לדחות את הצו הראשון עד לבדיקה מלאה של האבחון שלכם.
סוגיית הריטלין
ממחקרים שבוצעו בישראל ידוע כי בני נוער רבים נוטלים כיום ריטלין או תרופות אחרות על מנת להקל את ההתמודדות שלהם עם הפרשות קשב וריכוז לפני מבחנים. רבים מאותם בני נוער מתלבטים רבות בשאלה אם להשתמש בריטלין לפני הצו הראשון או לא? האם להצהיר על כך או לא? ועוד מגוון רחב של שאלות שעולות כתוצאה מהשימוש בריטלין.
ראשית, חשוב להדגיש שוב כי הצהרה על לקויות למידה ונטילת תרופה אינה פוגעת כלל בנתונים האישיים הצבאיים (קב"א ודפ"ר). האמת היא בדיוק הפוכה, הצהרה כזו יכולה לעזור בהשגת הקלות והתאמות של המבחן הפסיכוטכני ליכולותיו של הנבחן. לכן, אנו ממליצים להצהיר על שימוש בריטלין ועל לקויות למידה אשר קיימות כבר בשלבים הראשונים (שלב מילוי הנתונים באתר וגם בשיחה לפני המבחנים הפסיכוטכניים בצו הראשון.
יחד עם זאת, חשוב לזכור כי ייתכן ובצבא ירצו לראות את המרשמים לתרופות, ולכן חשוב להצטייד במרשם שקיבלתם על ידי רופא משפחה, נוירולוג או פסיכיאטר, יחד עם ההמלצות והאבחון הרלוונטי ללקות הלמידה. זכרו, ללא כלל המסמכים הרלונטים לא תוכלו לקבל התאמות והקלות במבחני הצו הראשון. לכן מומלץ להצטייד במסמכים הללו מבעוד מועד. עבור אלה שאין באפשרותם להשיג את המסמכים הרלוונטים אך הם בכל זאת נוטלים ריטלין או תרופה אחרת -תוכלו לחתום על ויתור על ההקלות הרלוונטיות. עם זאת, אנו ממליצים לנסות להמציא מסמכים כאלה בהגיעכם ללשכת הגיוס, על מנת למצות את הסיכויים לקבל את ההקלות דרך הצבא.


לחצו לשיחה איתנו
073-3748200

או שאפשר גם ווטסאפ
לחצו להתחיל התכתבות

לחצו לשלוח לנו מייל
contact@marom360.co.il